Kuka olen?

Olen 57-vuotias (vaalipäivänä jo 58-vuotias) tilitoimistoyrittäjä – numeroita ja pitkiä työpäiviä rakastava työnarkomaani. Suhtaudun intohimoisesti asiakkaiden taloushallinnon ongelmien ratkaisemiseen ja olen aina valmis tarttumaan haasteeseen oli sitten kyseessä isompi tai pienempi kirjanpitoon/verotukseen liittyvä pulma.

elämää lahdessa

Synnyin Lahdessa vuonna 1963 nelilapsisen perheen kuopukseksi. Kolmen isosiskon ansiosta opin jo lapsena kierrätyksen jalon taidon. Sain tuskin koskaan uusia vaatteita, kirjoja, urheiluvälineitä tai siis mitään muutakaan. Olen jo nuoresta saakka tehnyt töitä ansaitakseni omaa rahaa saadakseni sen myötä mahdollisuuden hankkia omia asioita. Hoidin lapsia, työskentelin raveissa, marketin kassalla, makkaratehtaalla, videovuokraamossa, auto-emäntänä jne. Laskentatoimen opettajan suosituksesta päädyin tilitoimistoalalle.

Numerot olivat pienestä asti ollut suuri rakkauteni ja tilitoimistotyössä yhdistyivät numerot ja mahdollisuus asiakaspalvelutyöhön. Työ vei mukanaan ja jatko-opinnot työn ohella vahvistivat ammattitaitoa. Etenin urallani nopeasti ja toimin jo hyvin nuorena ison tilitoimiston päällikkönä. Työn ja opiskelun ohella ehdin myös rakenta-maan perhettä; esikoiseni Riku syntyi -87, Mira -90 ja kuopus Henri -99. Äitiyslomat jäivät lyhyiksi ja Henrin syntymän aikaan toimin jo yrittäjänä.

YRITTÄJÄKSI

Alopitin tilitoimistoyrittäjänä keväällä -95, alkuun osa-aikaisena. Isännöintitoimiston kirjanpito-osastolla tehdyn työpäivän jälkeen hoidin lapset ja lasten mentyä nukkumaan tein asiakkaiden kirjanpitoja MikroMikko-tietokoneella makuuhuoneen nurkassa. Vuoden kuluttua oli valittava yrittäjyyden ja isännöitsijätoimiston välillä. Yrittäjyyden tuoma itsenäisyys veti puoleensa ja tasan 25 vuotta sitten aloitin täysipäiväisenä yrittäjänä. Ensimmäiset vuodet olivat työntäyteistä aikaa ilman lomia, kunnes lopulta palkkasin ensimmäisen työntekijän ja sain viettää vähän lisää vapaa-aikaa lasteni kanssa. Näihin 25 vuoteen mahtuu monia uskomattomia käänteitä, ihania yrittäjätarinoita, paljon uusia ystäviä sekä kuuden vuoden jakso kolmen kukkakaupan kauppiaana tilitoimistotyön ohessa.

keravalle

Milleniumin aattona, reilu 20 vuotta sitten, pakkasimme kotimme Lahdessa ja muutimme lähemmäs mieheni työpaikkaa. Sopiva asunto löytyi Lahden ja Helsingin väliltä Keravalta. Ainoa isompi puute lahtelaisen tytön näkökulmasta oli vesistön puuttuminen. Lapset sopeutuivat uuteen kaupunkiin hetkessä, mies kävi Helsingissä töissä minä Lahdessa. Kaipasin sosiaalista elämääni Lahdessa ja pari vuotta podin jatkuvaa koti-ikävää, kunnes päätin tehdä rohkean ratkaisun: myin tilitoimistoni liiketoiminnan Lahdessa ja jätin itselleni vain pääkaupunki-seudun asiakkaat. Palasin lähtöruutuun ja menin vieraan palvelukseen talouspäälliköksi. Parissa vuodessa kasvatin Keravalla asiakaskunnan niin isoksi, että pystyin taas irtisanoutumaan palkkatyöstä ja palaamaan päätoimiseksi yrittäjäksi. Keravalaisten asiakkaiden ansiosta saimme ystäviä paikallisista yrittäjistä ja kaipaamani sosiaalinen elämä palasi. Keravasta tuli kotikaupunkimme myös sydämissämme ja järven puuttumisenkin korvasi keskellä kaupunkia oleva upea maauimala.

kerava – pieni, suuri kaupunki

Tilitoimistotyön ohella opetan satunnaisesti taloushallintoa ja käyn puhumassa vapaaehtoistyönä yrittäjyyteen liittyvistä asioista alkaville yrittäjille. Hoidan lisäksi iäkkään isäni asioita Lahdessa, vietän aikaa mieheni ja koirani kanssa vapaa-ajanasunnollamme Salossa, pyrin tapaamaan aikuisia lapsiani ja suloisia lapsenlapsiani, luen kirjoja, käyn kävelylenkeillä ja pilateksessa. Rakastan pitkiä kotidinnereitä ystävien seurassa ja järjestän silloin tällöin hyväntekeväisyystapahtumia mahtavien yrittäjäystävieni kanssa.

Kerava on juuri sitä, mitä kotikaupungiltani haluan – pieni, suuri kaupunki.