Koronakevät 2020, joka jatkuu ja jatkuu ..

Julkaistu:

Korona iski vuosi sitten keskelle vuoden kiireisintä työrupeamaa.

Päivät uurastin tilinpäätöksiä/veroilmoituksia ja yöt mietin perhettäni, ystäviäni (suurin osa yrittäjiä) ja asiakkaitani – kuinka tästä selvitään, ja kuinka moni menettää yrityksensä, omaisuutensa ja siinä samassa kenties perheensäkin.

Samalla mieltä painoi oman yrityksen selviytyminen, jos asiakkaat ajautuvat vaikeuksiin ja minulta yksinkertaisesti loppuvat työt.

Déjà-vu!

Mieleeni muistui ikävällä tavalla 90-luvun lamavuodet, kuinka silloin vielä varsin nuorena kirjanpitäjänä seurasin järkyttyneenä yrittäjien ahdinkoa ja kuinka toimenkuvani muuttui pikkuhiljaa liikekirjanpidosta konkurssipesien kirjanpitäjäksi. Ikään kuin bonuksena sain vielä hoitaakseni roskapankin käsiin kaatuneiden kiinteistöjen yhtiöittämisen ja kirjanpidon.

Tuon ajan ahdistus ja oman avuttomuuden tunne toisten hädän keskellä iski alitajuntaani, kun korona alkoi sulkea yrityksiä, karkottamaan asiakkaita ja jopa estämään yritysten liiketoiminnan kokonaan.

Onnekseni huomasin varsin pian, että myös valtiovalta ja pankit muistivat 90-luvun. Valtion taholta alettiin erittäin nopealla aikataululla kehittämään erilaisia yritystukia, helpotettiin lomautusehtoja, veroihin tehtiin kevennetty maksuohjelma ja veroja jopa luvattiin palauttaa ikään kuin lainana takaisin yrityksille, pankit tarjosivat lainoihin lyhennysvapaata. Aikaisemmasta lamasta oli opittu jotain. Yritykset on pelastettava, jos halutaan, että ihmisillä on töitä pandemian jälkeenkin.

Usko tulevaan alkoi pikkuhiljaa palautua, niin itsellä kuin yrittäjäystävillänikin. Tosin kustannustuki toisensa perään myös osoitti sen, että päättäjät eivät ihan oikeasti käsitä, miten pienyrittäjät toimivat, kun yritystoiminta alkaa sakkaamaan.

Päätin kantaa oman korteni kekoon yrittäjien koronataistelussa. Sen sijaan, että olisin alkanut säästämään rahaa pahan päivän (ja sellainen voi vieläkin olla edessä myös minulla) varalle, aloin shoppailla lempikaupois- sani (samalla sain tyrkytettyä kauppiaille neuvoja yritysten korona-avuista), hain noutoruokaa ravintoloista, kehotin jopa lapsiani käyttämään vaikka vain pienenkin summan paikallisiin yrityksiin, kaikki eurot ovat enemmän kuin tarpeeseen.

Olen ylpeänä seurannut yrittäjäystävieni ja asiakkaitteni selviytymistä koronakeväästä.

Kaikki yrittäjiä isolla Y:llä; jaksavat epätoivon keskellä kehittää toimintaansa, löytää keinoja kulujen karsimiseen, tehdä pitkiä päiviä ilman välttämättä minkäänlaista tulovirtaa, palvella päivän mahdollisesti ainoaa asiakasta hymyssä suin.

Tätä on yrittäjyys, parhaimmillaan ja pahimmillaan. Koskaan ei tiedä, mitä seuraava päivä tuo tullessaan ja juuri siitä syystä rakastan työtäni itsenäisenä yrittäjänä palvelemassa muita yrittäjiä, jakamassa heidän ilot ja surut.

Lisää julkaisuja

6.6.2021

Asuntopolitiikka

Toimiessani Keravan yrittäjien puheenjohtajana tapasin aika ajoin erilaisissa tilaisuuksissa kaupunginjohtajaa. Muistan vieläkin elävästi, kun silloinen kaupunginjohtaja esitti huolensa siitä, että

26.5.2021

Keravan Musiikkiopisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet harrastaa musiikkia

Kasvatus- ja opetustoimialasta tulee kuntien suurin toimiala, mikäli sote-uudistus toteutuu. Taiteen perusopetuksella on selkeä toiminnallinen yhteys kaupungin kasvatuksen ja opetuksen

12.5.2021

Ystävän puheenvuoro

Päivi Peloton Tutustuin Päiviin vuosituhannen alussa, hän oli Keravan Musiikkiopiston talouspäällikkö, minä hallituksessa. Vedimme tuolloin läpi raskaan muutosprosessin opiston hallinnossa.